Značky

Každý čtvrtý Čech si dá jednou týdně nezdravé jídlo ve fast foodu, přestože chce žít zdravě

05.04. 2019

Chtěli bychom žít zdravěji, ale nemáme na to čas. To potvrzuje nový průzkum značky UGO na 525 respondentech. Z průzkumu plyne, že polovina z Čechů míří minimálně jednou měsíčně na jídlo do řetězců rychlého občerstvení, každý čtvrtý se zde stravuje dokonce každý týden.

Každý čtvrtý Čech si dá jednou týdně nezdravé jídlo ve fast foodu, přestože chce žít zdravě

Češi milují fast foody

Stravování ve fast foodech se u Čechů stále těší vysoké oblibě. Podle zmíněného průzkumu do nich alespoň někdy zamíří téměř 85 % Čechů starších 18 let. Minimálně jednou za měsíc je navštíví více než polovina, čtvrtina se zde stravuje dokonce každý týden. Nejčastěji se jedná o mladé lidi do 26 let, častěji o muže. Není překvapením, že mezi zbývajícími 15 % respondentů, kteří fast food nenavštěvují vůbec, převládá generace dnešních šedesátníků.

Průzkum také ukázal, že vnímání fast foodů se u Čechů za posledních 25 let, kdy se u nás restaurace s rychlým občerstvením začaly otvírat, příliš nezměnilo. Stále je to pro ně místo, kde se mohou rychle najíst. „Nemáme čas na pořádná jídla. Pokud se chce průměrný člověk na služební cestě rychle najíst, aby toho stihl za den co nejvíce udělat, zamíří do nějakého fast foodu na jídlo, u kterého má pocit, že ho zasytí,“ popisuje Marek Farník, zakladatel značky UGO, která spravuje síť Freshbarů a Salaterií po celé republice. Doba se ale podle něj mění a s ní i trh.

Hlad po zdravějším jídle i mimo Prahu

Zvyšující poptávku Čechů po zdravějším životním stylu dobře ilustruje další údaj z průzkumu, podle kterého by se 80 % respondentů rádo stravovalo zdravěji. Z tohoto hladu po okamžitě dostupných, ale čerstvých a zdravějších jídlech vznikly nové typy fast foodů, které nabízejí zdravou a nutričně vyváženou stravu. Freshbary či Salaterie začínají dobývat nejen velká, ale i menší města.

To potvrzuje i Marek Farník z UGO, které za posledních 7 let narostlo o 50 provozoven: „Začali jsme v roce 2006 s prvními bary s čerstvou šťávou, od roku 2012 jsme začali provozovat Salaterie UGO. V současné době máme 81 poboček včetně menších měst jako je třeba Kladno. Stále hledáme nové frenčízanty, zájem z menších měst je čím dál tím častější.“

Zajímavým trendem je i to, že zdravé fast foody dnes už zdaleka nenabízejí jen tradiční saláty. S ohledem na poptávku se v jejich menu začínají objevovat i další typy jídel, jako jsou polévky, wrapy či další nutričně vyvážené pokrmy, které skutečně zasytí.

foto_1-original   foto_3-original
Fastfoody se těší stále velké oblibě mezi Čechy. Vedle tradičních typů rychlého občerstvení se ale už objevují i zdravé fastfoody, které nabízejí polévky, saláty či wrapy. Síť Freshbarů a Salaterií UGO se za posledních 7 rozrostla o 50 provozoven. Zdravé fast foody dnes už zdaleka nenabízejí jen tradiční saláty. V jejich menu se začínají objevovat i další typy jídel, jako jsou polévky, wrapy či další nutričně vyvážené pokrmy, které zasytí.