Lidé se sedavým zaměstnáním se chtějí stravovat zdravě, bráním jim ale ceny jídel i dostupnost stravovacích zařízení
Více než dvě třetiny kancelářských zaměstnanců si neuvědomují, že strava hraje klíčovou roli v jejich produktivitě a množství energie, kterou pociťují. Ve zdravém stravování jim brání nedostupnost stravovacích zařízení poblíž kanceláří i vysoké ceny jídel. Ukázal to průzkum mezi tisíci českými kancelářskými pracovníky.

Výzkum, který realizovala UGO ve spolupráci s agenturou IPSOS, ukázal, že zdravé stravování v kanceláři představuje pro mnoho lidí skutečnou výzvu. Až 68 % lidí si neuvědomuje, jak velký vliv má strava na energii a produktivitu během pracovního dne.
Téměř třetina respondentů (31 %) uvedla, že se po těžkém obědě cítí unaveně, což negativně ovlivňuje jejich pracovní výkon. Navíc tři čtvrtiny dotazovaných zaměstnanců věří, že lehká a vyvážená strava má pozitivní vliv na jejich pracovní výkonnost a náladu. Pouze 6 % z nich se ale stravuje zdravě každý den.
Lidé v kancelářích čelí problému s dostupností zdravých možností nebo vysokou cenou kvalitních jídel. Tento trend potvrzuje rostoucí poptávku po rychlých, zdravých a cenově dostupných alternativách, které by usnadnily stravování během pracovního dne.
Cenová dostupnost a časové omezení – hlavní bariéry pro zdravé stravování
Jedním z hlavních důvodů, proč lidé v kancelářích často sahají po nezdravých jídlech, je podle průzkumu především nedostatek času a omezené možnosti zdravých restaurací v okolí jejich pracoviště. Skoro třicet procent respondentů přiznalo, že na přípravu zdravého jídla nemá čas, zatímco 16 % se potýká s nízkou dostupností kvalitních stravovacích zařízení. K tomu se přidává i cenová dostupnost – až 27 % lidí vnímá vysoké ceny zdravých jídel jako bariéru.
„Ve své praxi se setkávám s tím, že lidí v kancelářském prostředí volí méně zdravé alternativy i proto, že jsou rychle a snadno dostupné. Obzvlášť pokud jsou ve stresu a pod tlakem, sahají častěji po kaloricky bohatých, ale nutričně chudých jídlech,“ vysvětluje nutriční specialistka Monika Divišová.
Se zdravým jídelníčkem může pomoct UGO
Čerstvé ovocno-zeleninové štávy nebo vyvážené saláty dokáží organismu odlehčit. Česká značka UGO, známá svými Salateriemi a Freshbary, přichází nyní se zajímavým konceptem - jednodenním UGO Balanc programem. Ve čtyřech nutričně vyvážených drincích pokryje kompletní stravu na celý den. Složení a receptury jednotlivých drinků vyvíjelo UGO ve spolupráci se zkušenými odborníky na výživu, nutričními terapeuty a dietology.
„Program jsme vyvíjeli s cílem sestavit lehkou ale přitom nutričně plnohodnotnou stravu po celý den. Je to vhodný způsob, jak dát organismu pauzu od kalorický náročných jídel i nápojů, a přitom dodat tělu všechny potřebné živiny ve snadno stravitelné formě,“ říká Monika Divišová. Jednodenní program UGO Balanc také podporuje přirozenou očistu organismu a pomáhá nastartovat cestu k zdravějšímu životu a stravování. „Díky pečlivě sestavenému složení drinků lze zajistit optimální přísun energie, vitamínů a minerálních látek, což může podpořit celkovou vitalitu, regeneraci a přispět k udržení optimální váhy,“ dodává Divišová.
„Při vzniku produktu jsme chtěli reagovat na potřeby moderního pracovního světa, kde je zdraví a produktivita každého jednotlivce stále důležitější. S tímto novým programem chceme nabídnout jednoduché a praktické řešení, které zaměstnancům pomůže zůstat energičtí po celý pracovní den,“ dodává Anna Schlindenbuch, marketingová manažerka značky UGO.
UGO Balanc nabízí dva programy – BALANC Linie, který pomáhá s udržováním optimální váhy, a BALANC Imunita, zaměřeným na posílení imunity a regeneraci organismu.
BALANC Linie pak lze zakoupit ve variantách pro dvě váhové kategorie. Velká verze (1700 kcal) je vhodná volba pro ty, kteří váží více než 80 kg, nebo pro ty, kdo mají velký energetický výdej. Malá verze (1300 kcal) je vhodný při hmotnosti méně než 80 kg, při nižším energetickém výdeji.
Celé balení čtyř nápojů se připravuje v předem vybraný den přímo v UGO Salaterii nebo Freshbaru. Základ čerstvých drinků tvoří zelenina, ovoce a syrovátkový protein doplněný o světlicový olej, vlákninu a byliny. Lahvičky vydrží čerstvé 24 hodin a doporučujeme je skladovat v lednici při teplotě 2–8 °C. Více na www.ugobalanc.cz.
Další zajímavá data z průzkumu:
- 46 % lidí, z toho 50 % žen si do práce pravidelně nosí oběd z domova, 21 % se pak stravuje v kantýně nebo závodní jídelně s denním menu.
- ¨44 % dotazovaných se snaží jíst zdravě, ale často si „zahřeší”, 34 % se pak snaží jíst zdravě, ale moc se jim to nedaří.
- 31 % respondentů cítí po nezdravém jídle pocit fyzické únavy, 20 % se cítí špatně nejen fyzicky, ale i psychicky. Mají výčitky svědomí. Naopak více než polovina dotazovaných uvedla, že po zdravém jídle se cítí skvěle. To ukazuje na přímou vazbu mezi stravou a celkovou pohodou.
- Až 74 % zaměstnanců by ocenilo možnost zakoupit si čerstvé ovocné šťávy, smoothie nebo saláty přímo v kanceláři. Z toho:
- 22 % by tuto možnost využívalo pravidelně.
- 52 % příležitostně, což potvrzuje široký potenciál tohoto segmentu.
- 41,9 % žen by ocenilo, kdyby jim někdo mohl připravit jídlo na celý den. Muži jsou v tomto méně zainteresovaní: pouze 26,8 %.
Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.