Zhruba 100 kg bioodpadu vzniká denně při výrobě čerstvých šťáv a zdravých pokrmů v každé provozovně v síti UGO Salaterií. Vymyslet jeho efektivní zpracování mají inovátoři ve výzvě Challenge Lab. Pořádá ji Impact Hub a účastníci dostanou za úkol během pěti týdnů vyvinout praktický návrh, jak na to. Přihlášky je možné podat do 17. října.
Impact Hub, který se dlouhodobě věnuje udržitelným inovacím, a český lídr ve zdravém stravování, společnost UGO, připravili výzvu společně pod hlavičkou mezinárodní instituce EIT Food.
„V UGO používáme kvalitní ovoce a zeleninu a jsme přesvědčeni, že i zbytkový materiál z výroby může ještě posloužit. Díky spolupráci s Biopekárnou Zemanka jsme už našli využití pro zbytky z jablek, řepy a mrkve, které vznikají při výrobě balených čerstvých šťáv UGO. Teď chceme jít ještě dál a najít zajímavé řešení i pro bioodpad z našich Salaterií,“ vysvětluje Marek Farník, generální ředitel UGO.
Organizátorem Challenge Labu je Impact Hub, který dává inovátorům šanci rozvinout své nápady pod dohledem zkušených mentorů. „Zájemci si ve vhodně nakombinovaných týmech vyberou, jaké oblasti či nápadu se chtějí věnovat. Vedle individuální a týmové práce absolvují také několik vzdělávacích akcí. Formát podporuje sdílení know-how a zkušeností mezi komerční, akademickou, výzkumnou a spotřebitelskou sférou. Jde o prověřenou formu hledání inovativních řešení, která už proběhla ve více než 22 zemích a spojila více než 600 účastníků,“ vysvětluje Barbora Puchlová z Impact Hubu. Během loňského Challenge Lab 2021 se potvrdilo, že vzájemná spolupráce byznysu, odborníků a účastníků funguje. Přihlášení přispěli ke vzniku uhlíkově neutrální potraviny pro řadu značky Garden Gourmet.
Do výzvy se mohou přihlásit jak experti, tak studenti, jednotlivci z oboru i malé nebo střední firmy. Přihlašování je již spuštěno a bude otevřené do 17. října. Challenge Lab bude zahájen 19. října offline setkáním všech účastníků a následně návštěvou UGO provozu. Většina pracovních setkání pak bude probíhat online.
„Provedli jsme analýzu procesů přímo v UGO Salateriích. Zjišťovali jsme možnosti uchovávání zbytkového materiálu, hlavní složky bioodpadu i limity provozoven. Odborníci z UGO jsou navíc připraveni soutěžním týmům zodpovídat jakékoli další dotazy. Hlavním cílem je v praxi realizovatelný výsledek s pozitivním dopadem na životní prostředí i byznys společnosti,“ uvedla koordinátorka akce, Barbora Puchlová.
Partnery akce jsou společnost ProVeg a Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, záštitu nad akcí poskytla ředitelka Zachraň jídlo, odbornou garanci pak CYRKL, Kokoza, Institut cirkulární ekonomiky a Applifting. Podrobnosti se inovátoři dozví na https://eitfood.impacthub.cz/challenge-lab.